Organik tarım
Bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü"nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir
Bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü"nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir
Organik tarımda toprak ve su gibi doğal çevrenin tarım eliyle
kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen
tarım ürünleri ile insan, hayvan ve çevrenin sağlığı üzerinde olumlu katkı
sağlamak amaçlanır
Yaygınlık
1990'dan beri organik ürün pazarı hızlı bir artış göstermiş ve
2007 yılında 46 milyar dolara ulaşmıştır. Bu talep artışı, organik üretim
yapılan tarım alanlarının artışına yol açmıştır. Yaklaşık 32.2 milyon hektarda
organik üretim yapılmaktadır ve toplam tarım alanlarının %0.8'ini temsil
etmektedir.[2] Ayrıca, 2007 yılında doğadan toplanan organik ürünler 30 milyon
hektardan hasat edilmektedir.
Kurallar ve amaç
Organik tarım yöntemleri birçok ülkede yasa ve kurallarla
çerçevesinde yönetilmekle beraber, standartların büyük bölümü bir şemsiye
organizasyonu olan 1972'de kurulan IFOAM (International Federation of Organic
Agriculture Movements - Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu)
tarafından oluşturulmuştur. IFOAM, organik tarımın amacını şöyle tanımlamıştır:
"Organik tarım
toprakların, ekosistemin ve insanların sağlığının sürdürülmesini sağlayan bir
üretim sistemidir. Olumsuz etkilere yol açan girdilerin kullanımına karşı
ekolojik süreç, biyoçeşitlilik ve bölgesel koşullara adapte olmuş döngüye
dayanmaktadır. Organik tarımın hedefi gelenek, yenilik ve bilimi birleştirerek
paylaştığımız çevreye faydada bulunmak ve adil ilişkilerle yaşamın içinde yer
alan herkes için iyi bir hayat sağlamaktır.
Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu
Organik sebze yetiştiriciliği
Zirai tarım ilaçlarının ve kimyevi gübrelerin bazı zararlı sonuçlarına karşı, İnsan ve çevre için sağlıklı tarım uygulamalarının resmi adıdır. Yetiştirici, doğal tarım uygulamaları yapıyor olsa bile, sertifika kuruluşları tarafından denetlenip onay almadan, "organik tarım" terimini kullanamaz. Organik Sebze Yetiştiriciliğinde, zararlı zirai ilaç ve kimyevi gübre yerine başka araçlar kullanarak verim elde edilir.
Zirai tarım ilaçlarının ve kimyevi gübrelerin bazı zararlı sonuçlarına karşı, İnsan ve çevre için sağlıklı tarım uygulamalarının resmi adıdır. Yetiştirici, doğal tarım uygulamaları yapıyor olsa bile, sertifika kuruluşları tarafından denetlenip onay almadan, "organik tarım" terimini kullanamaz. Organik Sebze Yetiştiriciliğinde, zararlı zirai ilaç ve kimyevi gübre yerine başka araçlar kullanarak verim elde edilir.
Temel Yöntemler:
Doğal gübre kullanımı; kompost yapma, doğal hayvan gübreleri,
yeşil gübre
Kardeş bitkiler - companion planting- ; Bazı bitkiler
birbirlerini korurlar, örneğin kadife çiçeği birçok sebzenin köklerininematod
zararlılarından korur.
Değiştirerek ekim; Her mevsim, belli bir bölgeye, topraktan
değişik istekleri olan bitkileri dikmek.
Zararlıları yok eden canlılara (kuşlar, kurbağalar,
uğurböcekleri, yılanlar vb) çekici gelecek uygulamalar; Biyolojik çeşitlilik,
barınma ve korunma olanakları sağlama.
Malçlama; Zararlı ot gelişimini engelleme ve toprak nemini ve
yapısını koruma- geliştirme amaçlı, organik veya plastik malzemelerle yapılan
örtü uygulaması.
Damla sulama
Pestisit kullanımı; Organik tarımda pestisit kullanımı izin
verilen birkaç istisna dışında kesinlikle yasaktır, bunlar; Bacillus turigensis
( bir bacteriel toksin), pyrethrum, rotenone, bakır sülfat ve zirai kükürttür.
Organik hobi bahçeleri
Teşekkürler organik gübre hakkında verdiğiniz bilgiler için.
YanıtlaSil